Помоћ ветеранима

Ференц је Мађар који је бранио Србију 1999. на Кошарама: Сада му је потребна помоћ.

Ференц је Мађар који је бранио Србију 1999. на Кошарама: Сада му је потребна помоћ.
Ференц Тот (42) из Зрењанина, заборављен и болестан борац са Кошара, који је од власника тамошње пекаре добио доживотни ваучер, како би имао макар један сигуран оброк дневно, опет је изненађен хуманошћу људи, али сада од својих сабораца.
Ференц Тот болује од епилепсије, има последице на ногама од промрзлина које је задобио на Проклетијама, живи у општинском стану и месечно добија 7.500 динара социјалне помоћи.

Занимљиво је да је Ференц по оцу Мађар, а по мајци Румун. Одазвао се на позоив државе Србије и као лојалан грађанин стао у њену одбрану 1999. године.
– Током борби на Кошарама добио сам промрзлине ногу, па су ме пребацили на ВМА.
Онда сам добио и епи нападе, почео сам већ да халуцинирам. Када сам се раздужио и вратио кући, мајка ми је преминула на рукама.
Остао сам сам, а убрзо након тога, опет сам добио епи напад и пао, поломио јагодичну кост, па су ме оперисали у Новом Саду.

Сада имам само вртоглавице, често морам да станем, чучнем.
Прикупљао сам летос документацију како би остварио право на инвалидску пензију, али сам одбијен.
Примам само социјалну помоћ – додаје Ференц.

Због болести Ференц није у могућности да ради тешке послове, добија социјалну помоћ у износу од 7. 500 динара, али само током девет месеци у години.
– Тешко ми је и дрва да донесем из подрума. У стану ми није најтоплије.

Што ми је још теже због промрзлиња које сам задобио, баш тешко угрејем ноге – каже Ференц.
Борци из 125. Моторизоване бригаде, у чијој је надлежности било и обезбеђење државне границе у реону Кошара, као и њихови пријатељи, уручили су помоћ Ференцу, аплеујући и на остале да помогну.

Ференц је као мали повредио леву руку, оставши без једног прста, али је и са таквим недостатком стао у одбрану Србије. Током борби, гелер му је додатно онеспособио леву руку, те сад на њој има минималне функције.
Сви који су у могућности да помогну Ференцу могу га контактирати на број телефона 063 19 96 187 или уплате послати пост нетом.

Погледајте и послушајте ратну причу Ференца Тота.

С.Т.

Оставите коментар