Ратни ветерани

Фондација Јунак помаже ратним ветеранима

Фондација Јунак

Фондација Јунак је назив јединствене хуманитарне организације, основане марта 2019. године. Чини је група младих из Оџака чији је циљ враћање заборављеног дуга према српским ратним ветеранима и чување сећања на њихов подвиг у одбрани Србије.
Чланови ове фондације непрекидно се труде да укажу на тежак друштвени положај ратних ветерана, али и да им помогну организујући бројне хуманитране акције за помоћ угроженим борцима.
О томе како изгледа на овавакав начин бавити се хуманитарним радом у времену када се хуманост, као и родољубље преселила у виртуелни свет, говори Драган Грмуша, оснивач Јунака.

Нећемо да причамо у празно, да пишемо по друштвеним мрежама – препирке на Фејсбуку не воде ничему, треба прећи са речи на дела.

Шта те је навело да оснујеш фондацију за помоћ ратним ветранима?

Навела ме је неправда, то што се свака власт и држава опходе према ратним ветранима као да су били непријатељи ове земље, а не да су били на бранику отаџбине. Срамота је што их третирају као будале са ратишта и испада да је неко паметан што је побегао и није ратовао, а неко је луд што је ишао и бранио ову земљу.
Погађа нас што људи то не поштују.
У другим државама омогућено им је све, од осигурања до поштовања у друштву, а нашим ратним ветеранима је то ускраћено и они су заборављени.
То је оно што ме боли, међу њима има људи који немају ни за хлеб, а ратовали су за Србију.

Ратни ветерани и деца

Како се по твом мишљењу људи односе према херојима на друштвеним мрежама, а како у реланости?

Многи се сете своје националности неколико пута годишње, патриотизам се свео на датуме. На пример 17. март, 24. март, тад смо сви Срби на Фејсбуку, сви пљујемо по непријатељима, нећемо у НАТО и остало…
Исто тако 9. април, почетак битке на Кошарама, сви памте јунаке. Сад је ваљда популарно да се види да ти памтиш јунаке, хероје са Кошара и Паштрика.

Људи пишу по Фејсбуку да би добили лајк, коментар, аплауз, а кад треба нешто конкретно да се уради, нађу милион изговора. То ваљда и описује какви смо људи постали. Знамо да по Фејсбуку глумимо мангупе и ратнике, а кад треба да деламо онда нас нема нигде, ваљда би тако било и да се сутра зарати. Такви смо ми нажалост постали, шта нас је таквима направило не знам, мада не треба ни придавати значај томе.

Радићемо како мислимо да треба, мењаћемо своју околини и тако се надам да ћемо постићи нешто добро. Иначе, докле год се будемо бавили препуцавањима по друштвеним мрежама нећемо далеко догурати. Ми радимо, наша дела нека говоре.

Какве сте акције спроводили у току првих годину дана од оснивања, на које све начине прикупљате потребна средства?

С обзиром да радимо самостално, у сарадњи са пријатељима из других организација и уз помоћ људи који нам верују, драго нам је да за сада имамо на десетине акција које смо спровели. Једна од њих је акција за помоћ породици Перић из Суботице, којој смо успели да обезбедимо новчана средства за неопходне радове на кући. За њих смо организовали више хуманитарних дешавања и прикупили близу 3000 евра, углавном захваљјућу нашим вршњацима који су уз нас и ратним ветеранима чија нам подршка највише значи.

Често чујемо да неки ветеран нема пара да плати рачуне, што је поражавајуће и због тога се ми потрудимо да му помогнемо да тај свој дуг отплати и на тај начин му искажемо наше поштовање и захвалност, то је рецимо био случај када смо радили акцију за јунака Славка Митровића.

Сарађујемо и са другим патриотским оргнизацијама, сад смо на пример заједно са омладином из Српског Милетића прикупљали новац да помогнемо јунаку са Кошара Милораду Диковићу коме је стигла казна зато што је чувао овце за време полицијског часа.
Са брендом Сербон радимо мајице које продајемо у хуманитарне сврхе за помоћ угроженим ветеранима у ванредној ситуацији.

Трудимо се да својим радом помажемо ветеранима колико год можемо, али нам је такође циљ да изградимо свест о свему овоме, превенствено код омладине, да гледају разумније и здравије на ово, да имају поштовање према ратним ветераним и свему што су они урадили за нас.
Зато су ветерани уважени гости на нашим хуманитарним турнирима и журкама.

Поред тога улепшавамо наше зграде патриотским графитима, штампамо мајице са натписима, налепнице, једноставно радимо све да се приближиимо онима коју су нада ове земље, а то су њена омладина и деца која вола своју земљу.

Фондација Јунак
Фондација Јунак

Чињеница је да људи често исказују неповерење према било чему што нема за циљ лични интерес и промоцију, да ли сте ви због тога доживели било какве непријатности?

Људи генерално не верују кад кажеш да скупљаш новац за неког, тако да мисле да је превара, али што се нас тиче ми имао подршку, ваљда због тога што су и ратни ветерани уз нас. Доживели смо наравно и непријатности, чак и од самих ветерана. Највише због тога што смо као организације подржали протест ветерана у Пионирском парку, па су нас неки ветерани који су били против тога осудили због те подршке.

Што се тога тиче, могу само да кажем да смо ми њих подржали срцем и подржали смо да се донесе закон какав сви ветерани истински заслужују, а не одрђеног ратног ветерана.
Ми помажемо и ратне ветеране који нису били у Пионирском парку и имамо добар однос са онима који су напустили камп и са свима који су у нама препознали искрене намере.

Мада морам да кажем да је било недопустиво да неко напада и пљује ветеране из кампа, док им ратни другови гладују, ти људи су ставили лична незадовољства и међусобна неслагања испред заједичког циља. Такво понашање појединаца искрено сматрам отвореним залагањем против њихових ратних другара који живе на ивици сиромаштва.

Нажалост је тако и због таквих поступака смо и ми преиспитивали свако себе, да ли је вредно све што радимо, јер ни нас нису штедели и без ралога су нас уплитали у неке ствари које се нас ни мало не тичу.

Турнир - Фондација Јунак

С обзиром да доста времена проводите са ветеранима и присуствујете свим догађајима и обележавањима, да ли по твом мишљењу политичко опредељње и припадност имају утицаја на друштвени статус ветерана?

У основи свега, да.
Као што иначе сви који су у политици имају већа права од нас који нисмо у политици и боље су „рангирани“ од нас, тако је и међу ратним ветеранима, иако су се сви подједнако жртвовали и борили.

Имате оне који су подржали неке политичке опције за пар хиљада евра и самим тим издали своју браћу која су рекла не политици и имала су јасне идеале и циљеве. Због тих који су се продали и отишли у политику, због њих ратни ветерани и немају закон какав заслужују, јер су политичари видели да могу да купе неколицину и онда их мање кошта да плате њима него да за све ратне ветеране уведу закон какав би требало.

Политика има јак утицај, али је највећи проблем у људима који су продали свој образ и пљунули по својим ратним другарима. Има ту вероватно и других ствари, али који год да је разлог у питању, заиста нас много погађа што су ратни ветерани међусбно завађени, јер нама њихова подршка и њихово уједињење много значи. Самим тим што се залажемо за ратне ветране, ми ћемо се трудити да их ујединимо.

„Шта ми је ово требало?“

Сви само причају, пљују по власти и полицији, а нико ништа не предузима. Има тренутака кад се запитам, „Шта је мени све ово требало?“, али онде одемо рецимо код нашег брата Перића и кад видим његове искрене сузе у очима и кад осетим колико ми је срце пуно због тога што смо успели да помогнемо, једноставно не желим и не могу да одустнем и верујем да радимо праву ствар“

Интервју Драган Грмуша, оснивач Фондације Јунак

Фондација Јунак:
Речи које носимо у себи преводимо у дела

Фејсбук страница Фондације Јунак
Инстаграм профил Фондације Јунак

Оставите коментар