Други о нама

Гелери на души бораца

БЕОГРАД – Поремећај менталног здравља има 81 одсто српских ветерана, при чему сваки од њих има по још три дијагнозе које су такође последица ратова – рекао је министар Расим Љајић представљајући пројекат „Здравствено стање и здравствене потребе бораца“.

Резултати нас нису нимало охрабрили. Наши ветерани имају лошију клиничку слику него ветерани Заливског рата, као и од многих других земаља које су биле захваћене ратовима – навео је Љајић и најавио оснивање радне групе која ће сачинити стратегију социјалне и здравствене заштите ветерана, као и оснивање центара који ће служити као саветовалишта за ветеране и њихове породице.

Депресија и алкохолизам

Посттрауматски поремећај тренутно има око 9 одсто учесника рата, а преболовани ПТСП њих 20 одсто. Тај поремећај, нажалост, као по правилу прати још неки, па 54,1 има још неки психијатријски поремећај, најчешће депресију и алкохолизам.
Истраживање је иначе обухватило 2.399 испитаника из 40 српских општина, кроз студије пресека и анкете, а испитивање су радили посебно едуковани ветерани.
Професор Медицинског факултета, доктор Викторија Цуцић је рекла да становништво Србије има много здравствених проблема, а ветерани све те проблеме имају многоструко увећане.Поред менталних проблема, ти људи су много склонији ризичном и по здравље опаснијем понашању. Они двоструко више пуше и пију у односу на остале грађане. Тиме је њихово здравствено стање још угроженије – објаснила је докторка.

Угрожене им и породице

Посттрауматски поремећај тренутно има око девет одсто учесника рата, а преболовани ПТСП њих 20 одсто.Фактори ризика највише зависе од дужине боравка на ратишту, као и од тога на којој линији фронта су се налазили, односно од броја и интензитета преживљених стресова – нагласио је доцент доктор Жељко Шпирић, шеф одељења за неуропсихијатрију Војномедицинске академије.
Доктор Шпирић је говорио о томе колико је значајна помоћ у тзв. секундарној трауматизацији, односно утицај психичких проблема ветерана на породице, које се често боре са њиховим кризама, очајем и алкохолизмом. Према речима доктора они који живе са и поред ветерана, због озбиљних проблема у кући, често направе први корак и потраже стручну помоћ.

30.01.2009
Извор: ГЛАС ЈАВНОСТИ

Оставите коментар