Други о нама

Линта посјетио ратне ветеране који протестују у Пионирском парку у Београду

Линта посетио ветеране у Пионирском парку

Народни посланик Миодраг Линта посјетио је 16. децембра ратне ветеране који више од два мјесеца протестују у Пионирском парку у Београду. Ратни ветерани су почели протест 5. октобра исред Скупштине Србије.
У двочасовном разговору са Линтом ратни ветерани су изразили незадовољство својим друштевним положајем и рјешењима која су предвиђена приједлогом Закона о борачко-инвалидској заштити а која се тичу њихових људских права. Циљ камповања у Пионирском парку јесте рјешавање њихових захтјева. Наведени захтеви се тичу цијеле борачке популације и поштовања људских права по угледу на државе у региону и свијет. Ратни ветерани су истакли да се њихови бројни проблеми не рјешавају скоро три деценије и да је то разлог што се, умјесто херојима, сматрају теретом друштва.

ратни ветерани

Ратни ветерани су упознали Линту са својим захтјевима, међу којима су:
да се уведе мјесечни борачки додатак за све ветеране до 60. године живота.
Да послије 60. године живота ветерани добију борачку пензију.
Да се укине временско ограничење за посттрауматски стресни поремећај (ПТСП) и остале болести које он проузрокује са досадашњег ограничења од пет година за остваривање борачко инвалидских права.
Да се формира посебно борачко министарство; да се укину борачка права дезертерима. Да се Видовдан одреди као Дан ратних ветерана и да се обиљежава као државни празник и други. Ветерани су истакли да ће бити истрајни у својим захтјевима.

Линта посетио ветеране у Пионирском парку
Линта посетио ветеране у Пионирском парку

Извор :

Савез Срба из региона

Оставите коментар