Ратни ветерани

Председник Вучић после 103 дана примио ветеране из Пионирског парка

Ветерани крећу на састанак

Дан 103….

Данас је, после мало више од три месеца, Председник Републике Србије, Александар Вучић с министрима, здравља, финансија, одбране и борачког ресора, примио петочлану делегацију ратних ветерана из Пионирског парка.

У разговору који је трајао сат времена, делегација ветерана је одлучно нагласила опште захтеве и предала захтеве који се тичу новог борачког закона.

У делу разговора везаног за посттрауматски стресни поремећај, чланови ветеранске делегације су изразито нагласили да су борци који су погођени овом болешћу изузетно дискриминисани и обесправљени.

Наши захтеви

Захтевано је да се апсолутно скину сва временска ограничења за остваривање инвалидско-борачких права учесника ратова по основу ове болести.

У вези са борачким додатком за ветеране, млађе од 60 година, наглашено је неколико ствари. Између осталог, образложено је да таква давања буду окарактерисана као један од видова националног признања и да никако не може бити социјално давање.

Односно да не треба бити условљено социјалним и материјалним статусом, већ се треба базирати на основу рана, дела и учешћа у рату.
Такође, наглашено је, да борци требају бити приоритет у остваривању права, после вишедеценијске небриге државе.

Предочени су и остали захтеви, приоритет при запошљавању бораца, дан ветерана за Видовдан, оснивање борачког министарства, почасног вода у случају смрти ветерана, нове свечане униформе за ветеране, признавање учешћа у рату за период проведен на Косову и Метохији од 23. марта 1998. као и за Крајишке борце, укидања права дезертерима, и друго.

С друге стране Председник је нагласио да је највећи проблем државе финансирање борачког додатка, као и финансије уопште везане за примања бораца.

ПТСП

Такође, за посттрауматски стресни поремећај и остваривање права бораца по основу те болести. Председник је изјавио да тај проблем „треба“ решити.

За оснивање борачког министарства је рекао да не обећава ништа, али није рекао и да не може.
За дан ветерана на Видовдан је рекао да то није проблем, као и за већину нематеријалних захтева.

Председник је на крају састанка рекао да ће сви захтеви бити размотрени. Такође, да ће у року од седам дана заказати следећи састанак.
Након тога изнеће став државе шта ће бити прихваћено од захтева и на који начин, као и шта неће бити прихваћено.

Иначе, састанак је одржан без присуства медија, сликања и снимања.

Остало је да се сачека следећи састанак где ће се видети какав став има држава у вези свих захтева.

Свакако, ветерани остају у Пионирском парку.

Одговорно лице протеста, Ненад Станић.

Ветерани крећу на састанак с Вучићем

4 Коментари

Оставите коментар